Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Ελληνική Εταιρεία Υπνολογίας με ιδιαίτερη χαρά σας καλεί στο 13ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπνολογίας που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας, από την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου ως την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023. Ο ύπνος αποτελεί βασικό βιολογικό πυλώνα της ανθρώπινης ύπαρξης, όπως η τροφή και η λήψη υγρών. Η στέρηση ύπνου και η παρουσία παθήσεων, οι οποίες επηρεάζουν την ποιότητά του έχουν ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, όπως καταδεικνύουν  έρευνες των τελευταίων δεκαετιών. Η έλλειψη ή η κακή ποιότητα ύπνου συμμετέχει ως παθογενετικός μηχανισμός σε πολλές, σοβαρές και συχνές νόσους, όπως οι καρδιαγγειακές, οι ψυχιατρικές παθήσεις, η άνοια, η επιρρέπεια σε λοιμώξεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία ακόμη και ο καρκίνος.

Η αϋπνία και η υπνική άπνοια −οι δύο κορυφαίες σε συχνότητα παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο− έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία του ατόμου αλλά και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια υπολογίζονται και αποτιμώνται. Έχουν σχέση με την προκαλούμενη από τις εν λόγω παθήσεις απώλεια της παραγωγικότητας του πάσχοντα, εξαιτίας των επενεργειών στην εγρήγορση και την ικανότητα εργασίας αλλά και με την αύξηση της συχνότητας τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, λόγω υπνηλίας. Στο πλαίσιο αυτό η πρόοδος της έρευνας της ιατρικής του ύπνου όπως και η εφεύρεση και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων είναι συνεχής. Η εταιρεία μας φιλοδοξεί να προσφέρει ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα, υψηλού επιπέδου, με διαλέξεις, στρογγυλά τραπέζια και ανακοινώσεις και να καλύψει ένα ευρύ φάσμα του γνωστικού αντικειμένου της ιατρικής του ύπνου σε μία αξιόλογη επιστημονική εκδήλωση.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Οργανωτικής και της Επιστημονικής Επιτροπής του Συνεδρίου σας απευθύνω εγκάρδιους χαιρετισμούς.

Βαγιάκης Εμμανουήλ
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Yπνολoγίας

Περισσότερα για το συνέδριο πατήστε εδώ.